Lakóházépítés

Házépítés – Az én házam, az én váram

Álomház! Amire mindig is vágyott! Keresi, de csak nem találja a hirdetések között igaz? Az egyik túl kicsi, a másik egyszerűen csúnya, vagy sokat kérnek érte, esetleg a felújítás kerülne vagyonokba. Nehéz dolog a házvásárlás, de ha megengedheti magának, akkor inkább építtessen, így elérhetővé válhat az, amiről mindig is álmodozott. Bármennyire meredek ötletei vannak, a különböző tervezőirodák segítenek, hogy tényleg megvalósíthatóvá váljanak az elképzelései


Ebben a cikkben a háztervekről, a házépítésről fogok írni, hogy megkönnyítsem a döntést, és a keresgélést, megismertetem a háztervezés lépéseivel a puszta gondolattól, egészen az építkezésig. Megvizsgáljuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a készházaknak, illetve a téglaházaknak, végül pedig hasznos tippekkel látom el az építkezés nehézségeibe belevágókat.


Építész

Amikor kitalálta, hogy milyen házat is szeretne, rendszerint sok kérdés merül fel a megrendelőben. Elsőként talán azt tudja, hogy emeletes házat szeretne vagy sem, hogy legyen-e tetőtér, pince stb. Ezen kívül általában mire a megrendelő eljut az építészhez, már megvan a telek is, amire épülni fog a ház, ez már nagyban alakíthatja az eredeti elgondolást, hiszen a telekhatárokon kívül már nem építkezhet, illetve ha szeretne esetleg kertet, vagy egyéb épületet, ezek is csökkenthetik a házra szánt területet. Emellett érdemes utánanézni, hogy milyen építkezési szabályok vonatkoznak a területre. A kivitelezők között is érdemes körbenézni, illetve az alapanyagok terén is, hogy tudja, mire számíthat, mennyibe kerülhet nagyjából az épület, azaz mennyi a m2-re eső kivitelezési ár. Ez szintén segíthet eldönteni, hogy milyen házat is építtessen, hiszen a saját költségvetését senki nem szeretné túllépni.


Sokszor már saját kis vázlatot is érdemes készíteni, ami egy képet ad az építésznek, ezzel is elősegítve a tervezési folyamatot. Ahogy azt már említettem, a hűtés-fűtés, az energiafelhasználás, alternatív energiatermelés igényeket is érdemes jó előre átgondolni, a tervekbe ugyanis ezek is belekerülnek, és átalakíthatják az eredeti elgondolást annak fényében, hogy mit, hogyan szeretne elhelyezni, illetve milyen lehetőségek vannak a különböző technikák alkalmazására. Természetesen előre elkészített terveket is vásárolhat az építészektől, de ilyenkor nagyon kevés beleszólása van abba, hogy milyen is legyen például a szobák elhelyezése, vagy hogy milyen energiatermelést használhat majd.


Készházak

A készházak hátránya éppen az, hogy saját tervezést nem igazán enged meg. Előre elkészített tervek, vagy elemek alapján történik az építkezés, a terepadottságoknak megfelelő változásokat beiktatva, de lényegében egy olyan házat kap, amelynek terveibe már nem szólhat bele, vagy amely korlátozva lesz az előre elkészített elemek milyensége, formája miatt. Nézzük azért meg, hogy mi is valójában ez a készház fogalom.


A készházak falai és a tetőszerkezet egy gyárban készül el. Ebbe beletartozik a külső-belső hőszigetelés, illetve a beszerelt nyílászárók. Az épület villanyszerelésre elő lett készítve, így a könnyűszerkezetes falak felállítása után már mehetnek is a villanyszerelők. Ez nagyban felgyorsítja az építkezési folyamatokat, azaz pár hónap alatt már be is költözhetünk a családi házba.


Nemcsak abban az esetben érdemes készházat építtetni, ha gyorsan szükségünk van rá, de akkor is, ha folyamatos rezgésnek, esetleges földrengésnek lenne kitéve az épület. A könnyű szerkezetet ugyanis, pontosan könnyedsége miatt kevésbé terheli meg például a folyamatosan elhaladó kamionraj. A készházaknak azonban elég sok hátránya is akad. A panelházakban tapasztalható leginkább, hogy nyáron túlzottan meleg van a lakásban, télen pedig sokat kell fűteni, mivel nincs olyan anyag az épület falaiban, ami megtartaná a hőt, illetve tartósságában sem előnyös, sokszor szükség van felújításra és karbantartásra, ami sok pénzbe kerülhet.


Téglaházak

Magyarországon tapasztalataim szerint kedveltebb a téglaház. Több tekintetben előnyösebb is, mint a készházak. Vegyük is sorra, hogy milyen előnyökkel jár, ha a költségesebb téglaház mellett döntünk. Elsősorban akkor érdemes ezt a házat választani, ha egy tartós, sok generáción keresztül használható épületet szeretnénk magunknak. A tégla ugyanis időt állóbb, mint a könnyűszerkezetes fal. Emellett nagyon jó a hő megtartó képessége. Télen könnyen felfűthető egy nagyobb épület is, nyáron pedig hűvös megkönnyebbülést jelent belépni az ajtón. Abból a szempontból is megelőzi a könnyűszerkezetes házakat, hogy tervezését tekintve szinte nincs is semmilyen akadály. Természetesen a terepadottságokat, a meglévő helyet, a kivitelezés költségét figyelembe kell venni, de ha tisztáztuk a korlátokat, azon belül már majdnem végtelen a lehetőségek száma.


Azért a téglaháznak is vannak hátrányai. Természetesen tovább tart, mire felépül, és kezdetben jóval költségesebb is az építkezés, mint a készházak esetében. Viszont ezek a hátrányok az idő elteltével megtérülnek, ahogy például a fűtésre és a karbantartásra kevesebbet kell fordítani.


Tippek házépítéshez

A házépítés kezdetekor tehát figyelembe kell venni a meglévő telek nagyságát, a költségvetésünknek megfelelő anyagot és a kivitelezést. Érdemes már az elején eldönteni, hogy mennyire időtálló épületet szeretnénk, illetve hogy mire is szeretnénk használni a házat (családi ház, vagy nyári lak stb.).


Érdemes a területet jobban megvizsgálni. Hegyvidék, alföld, dombság, mindegyikhez más és más épület illik jobban. Talán jó ötlet a környező házakat is megnézni, azokból is lehet ötletet nyerni, illetve az esetleges későbbi problémákat is kiküszöbölhetjük, ha mások házán már látjuk azokat. Olyan bajokra is fény derülhet ebben a vizsgálatban, amelyekre nem is gondoltunk volna, rengeteg bosszankodástól mentve meg az építkezőket.


Döntse el, hogy milyen fekvésű legyen a ház. Merre halad a nap! Ez is befolyásolhatja a nyugodt reggeleket, hiszen ki szereti, ha az arcába világít a nap, mikor ő még nagyban pihenne? Ezek az apróságok is változtathatnak azon, hogy hova akarja majd helyezni például a hálószobát. A tervezés előtt készítsen vázlatokat, amiből az építész már láthatja, hogy mire gondolt, és könnyebben a valóságba tudja majd helyezni az álmait a pénztárcájának és a jogszabályoknak megfelelően.


Bár furcsa még a tervezéskor eldönteni, de muszáj utánajárni az alapanyagoknak is, hiszen egy-egy alapanyag több helyet foglalhat, mint a másik, így a megmaradó lakható terület csökkenhet, ezáltal változhat a szobák elhelyezkedése is akár. Döntse el, hogy milyen tetőszerkezetet szeretne! A megfelelő tetőszerkezethez megfelelő falak kellenek! Környezettudatos család esetében az alternatív energiatermelő, takarékos megoldásokat is vegye figyelembe. Ezek az építkezés költségét nagyban megnövelhetik, de a későbbiekben ez a költség megtérülhet. Készítsen költségvetést már az elején, és próbálja meg úgy eltervezni a dolgokat, hogy az esetleges problémák esetén maradjon még tőke, amiből kifizetheti a javításokat. Balesetek, véletlenek, kellemetlen meglepetések mindig érhetik az embert, jó ezekre előre felkészülni!