FÉG konvektor

Gázszerelés: Miért kell igazolvány?

Minden olyan gázszerelőt, aki elvégezte az ehhez szükséges szakképesítést, nyilvántartásba kell venni valamint engedélyeztetni kell, egy erre vonatkozó rendelet (30/2009. (xi.26.) NFGM ) alapján. Erre azért van szükség, mert mint azt már említettük ez egy olyan szakma, amin az emberek élete is múlhat, ezért fontos, a nyomon követés, illetve, hogy valóban tudjuk, hogy hivatalos vizsgával rendelkezik az általunk kihívott gázszerelő. Miután nyilvántartásba vették az illetékes szerelőt, a MKEH területileg illetékes Műszaki Biztonsági Hatóságai kiállítanak, egy arcképes igazolványt, amely engedélyezi ezt a fajta munkavégzést. Maga az igazolvány 5 évig érvényes, utána meg lehet meghosszabbítani, de csak abban az esetben, ha a gázszerelő az előírt jogszabályban foglaltaknak megfelelő továbbképzésen részt vesz, de fontos, hogy ezt a lejárati idő előtt tegye meg.


A gázigazolványon az alábbi adatoknak kell lenniük

• A szerelő neve

• Igazolvány száma

• Igazolvány érvényességi ideje

• Szerelő szakmai képesítése

• Szerelő által végezhető tevékenység


Mielőtt beengedjük az általunk hívott gázkészülék szerelőt, sose felejtsük el elkérni az arcképes gázigazolványát, és vegyük a fáradságot, hogy ellenőrizzük az adatokat!


Milyen gázszolgáltatók vannak?

Ahhoz, hogy vezetékes gázt tudjunk használni akár meleg víz használatához, akár főzéshez vagy pedig fűtéshez gázszolgáltatót kell választanunk. Manapság erre számos vállalat áll a rendelkezésünkre. Sajnos nem biztosít mindenhova mindegyik cég gázt, hanem meg van határozva, hogy melyik társaságnak hova van engedélyezése. Persze vannak olyan területek, amelyek szerencsésebbek, mert több is tud gázt biztosítani arra a helyre, így van választási lehetőségünk, de van olyan térség is, ahol csak egy szolgáltató működik, így nincs más alternatíva, ha például gázzal szeretnénk fűteni.


Lássuk melyik térségeket melyik gázszolgáltatók látják el:


• E.ON Energiaszolgáltató Kft.: Magyarország egyik vezető energetikai vállalatcsoportja, valamint az egyik legnagyobb vállalata is hazánknak. Az e.on nem csak gázt tud szolgáltatni, hanem nagyon sok térségben áramszolgáltatásra is lehetőséget biztosít. Ez a cég a Dél-dunántúli régiót és a Közép-dunántúli régiót látja el gázzal. 25 városban van ügyfélszolgálati irodájuk, ahova személyesen is befáradhatunk.


• Tigáz Zrt.: Egész Magyarország területén értékesít gázt. A Tigáz Zrt. is szintén Magyarország egyik kiemelkedő vállalata, amely elég nagy színvonalon biztosítja szolgáltatásait. A lakosság részére 1258 településen valamint Budapest területén biztosít gázszolgáltatást. Mivel igen nagy területet lát el, ezért az ország több pontján áll ügyfélszolgálati iroda a rendelkezésünkre.


• Főgáz Zrt.: Földgáz kereskedelemmel és egyetemes szolgáltatási tevékenységgel foglalkozik a főgáz. Budapesten illetve pest megye néhány részén biztosít gázszolgáltatást. A főváros több területén is van kihelyezett ügyfélszolgálata.


• GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt.: Három leányvállalata van, amelyek az ország számos területén végeznek gázelosztási tevékenységet. Egyik ilyen amelyet talán többen is ismernek a ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. Ennek a vállalatnak Észak-Dunántúlon és Dél-Alföldön lehet igénybe venni a szolgáltatásait.


Régi vízmelegítő

Gázszerelés

Gázszerelésre nagyon sok szakember a rendelkezésünkre tud állni, ha valami probléma van, vagy ha csak esetleg át szeretnénk nézetni a rendszert, hogy biztosan ne történjék baj a fűtési szezonban sem. Ha nem a fővárosban lakunk, akkor sem kell azt gondolnunk, hogy csak Budapesten vannak jó és komoly szaktudással rendelkező gázszerelők, mert az ország egész területén a rendelkezésünkre állnak már. Akár egy másik városból is kijönnek, ha akár csak a konvektorunkat kell megjavítani.


Amikor úgy gondoljuk, hogy a gázkészülékünk szerelésre szorul, akkor először is keresni kell egy megfelelő szakembert. Vannak olyan gázszerelők, akiknek kibővített szakképesítésük van, ami a víz ház és fűtésszerelésben rejlik. Ha tehát úgy gondoljuk, hogy a cirkó meghibásodása esetleg érinti a fűtést is, érdemes egy ilyen hozzáértőt hívni. Érdemes még tisztázni, hogy milyen költségei vannak annak, ha kijön, mert sajnos itt is lehetnek rejtett összegek, amikkel, csak akkor fogunk szembesülni, ha a számlát megkapjuk.


Valamint, mielőtt megengedjük, hogy bármilyen munkálatokat is végezzen, a gázigazolványt ne felejtsük el!! Általában akár gázkészüléket vagy bármilyen konvektor berendezést kell megjavítani kötelesek jótállást adni akár csak az adott alkatrészre. Ez nagyon fontos, ne felejtsük el megkérdezni.


Amikor új házat építünk, vagy csak éppen most szeretnénk beköttetni a gázt az otthonunkba, akkor erre is nagyon jó szakemberek vannak szintén az egész országban. Az én véleményem, hogy ha ilyenre kerül a sor, érdemes előbb jól szétnézni, és esetleg többet is felhívni ezzel kapcsolatosan.


Talán az a legjobb, ha az embernek van ismeretsége, persze ez nem adatik meg sokunknak. Egyet viszont megtehetünk, hogy ha nem nagyon sürgős az eset, alaposan utána járunk. Sőt néhány gázszolgáltatónál vagy már a biztosítók többségénél is lehetőség van arra, hogy úgy nevezett „otthonangyalt” igénybe vegyünk. Ez egy olyan szolgáltatás, ami némi anyagi ráfordítással, a nap 24 órájában kérhetünk vagy tanácsadást, vagy ha pedig segítségnyújtás szükséges, akkor a szakember 4 órán belül kijön és garanciát is vállal. ha például mondjuk a gázkészüléket kellett javítani, akkor a számla végösszegének bizonyos hányadát is átvállalja helyettünk.


Fűtésszerelésről pár mondat

A fűtés rendszerért az úgynevezett cirkó a felelős. Ez egy olyan készülék, ami a gáz elégetésével vizet melegít fel és egy szivattyú segítségével ezt a fűtőtestekbe juttatja el. Az így leadott hőmennyiség biztosítja az otthonunkban a meleget. Kétféle cirkó létezik ma már, az egyik, amelyikkel csak a fűtést szabályozzuk, a másik meg egy kombi típus, ami a meleg víz ellátást is szolgáltatja.


Többféle fűtésrendszert használnak már hazánkban, mint például a padlófűtés, szegélyfűtés vagy a falfűtés. Viszont szerelés szempontjából a külső fűtőtest javítása még mindig a legegyszerűbb. Ha tönkremegy akár a cirkóberendezés vagy maga a radiátor ereszt valahol, mindenképpen fűtésszerelőt kell hívni hozzá. Akár hol élünk az országban számos szakember áll ezen a téren is a rendelkezésünkre. Viszont ha mi építettük ki a fűtésrendszert valakivel, akkor érdemes őt hívni, ha bármilyen probléma merül fel. Itt is garanciát kell, hogy vállaljanak a megjavított alkatrészekre, illetve a berendezésre.


Amit nagyon fontos megtanulni, hogy sose nyúljunk a gázkészülékhez, ha meghibásodik, és nem vagyunk szakemberek. Inkább ne főzzünk aznap, vagy mosakodjunk felmelegített vízben (ha villanytűzhelyünk van), de ne kockáztassunk, hívjuk ki a szerelőt. Nagyon sokat hallani, hogy hibás cirkó berendezés miatt szénmonoxid mérgezésben hallnak meg sokan. Ha nem is érezzük szükségét annak, hogy időnként ellenőriztessük, akkor lehet már kapni olyan készülékeket, ami méri a szénmonoxid szintet a házban, és ha a megengedettnél többet észlel, akkor jelez. Érdemes, legalább egy ilyenre beruházni, de ezt is csak egy hivatalos forgalmazótól. Nem mindig az olcsóbb a jobb! Az életünk talán megér ennyit.