Bélyegzők és pecsétek

Pecsét készítés

1449-ben használták először a világ első ismert kézi bélyegzőjét Velencében. Ez egy kör alakú bélyegző volt, amin Francesco Sforza milánói herceg címere volt látható és postai bélyegzőként használtak „Mediolarum Cursores“ (országok futára) felirattal. Mivel ebből az időből nem igazán maradtak fent levelek, ezért a készítőről nincs sajnos információ.


A bélyegző részei:


• Lenyomat index ablak (ez a tetején van)

• Bélyegző ház (ez maga az egész bélyegző azon része, amit megfogunk)

• Kétoldalas reteszelő gomb (ez oldalt található egy aránylag kisebb kapcsoló)

• Festék párna (ebben van a tinta)

• Szöveg lemez (erre van írva az az írás ami, majd a papírra is kerül, ha használjuk a bélyegzőt)

• Műanyag keret acél vázon (ez amolyan „lábféle” a bélyegzőnek)

• Gumis talp (ezen áll a pecsét)


Többféle típusú bélyegzőt különböztetünk meg:


• Önfestékező szövegbélyegző

• Önfestékező dátum-és számbélyegző

• Kirakós bélyegzők

• Fém bélyegzők

• Kézi számbélyegzők

• Zsebbélyegzők

• Fanyeles bélyegzők

• Dombornyomó századbélyegzők


A mai bélyegző készítők elég sokan vannak, sőt olyan cégek is vannak, akik nekünk is adnak lehetőséget arra, hogy otthonunkban megtervezzük a megfelelő programmal az elképzelt pecsétet. Miután ezzel elkészültünk online módon visszaküldjük az adott cégnek és ők elkészítik, amit nekünk csak át kell majd venni a megadott időben. Vannak olyan cégek, akik örök garanciát vállalnak az általuk készített bélyegzőre, mert annyira strapabíró anyagból gyártják, hogy akár egy autó is átmehet rajta, akkor sem törik szét.


Mielőtt megrendelnénk a bélyegzőt nagyon sok mindenre érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatosan. Számos kérdés felmerül bennünk, mint például, hogy milyen színű lenyomatot válasszunk, használjunk-e grafikát a bélyegzőn, mekkora legyen maga a lenyomat és még lehetne sorolni a végtelenségig. Gondoljuk végig és keressünk fel néhány Webáruházat, ahol ilyenekkel foglalkoznak, mert sok minta közül lehet választani, ami nagyban hozzásegít majd döntésünkben. Mindenekelőtt az adott vállalkozásunkat tartsuk szem előtt, hiszen annak az arculatához érdemes ezt is igazítani.


Névjegykártya

A névjegykártya az, amit az ember, ha találkozik, tárgyal valakivel, akkor ezt szokták átadni egymásnak, mert ezen vannak rajta azok az adatok, amikre később szükség lehet, ha fel akarják venni egymással a kapcsolatot. Ez amolyan kisebb fajta reklámfelület is, mert van aki, olyan információkat is rászerkesztet, ami az ő vállalkozásával függ össze.


Két fajtája van:


• Magán névjegykártya: Erre általában a családi és utónevünket, címünket, telefonszámunkat, esetleg ha közöset készítetünk a házastársunkkal, akkor mindkettőnk ezen adatai.

• Céges névjegykártya: Erre a teljes nevünk, beosztásunk, munkahelyünk neve, címe, telefonszámunk, faxszám, e-mail címünk és általában egy logó kerül rá. Ez lehet kétnyelvű, akkor az egyik oldala például magyar, a másik pedig angol.


Persze, mivel mi vagyunk a megrendelő, azt kérhetünk rá, amit szeretnénk még ezeken az általánosságban vett formaadatokon kívül. Névjegykártyát rendelhetünk személyesen is, egy erre szakosodott üzletben, ahova besétálunk és elmondjuk az igényeinket. Van azonban arra is lehetőség, hogy ezt is kényelmesen otthon, a karosszékből az internet segítségével megszerkesszük saját magunk egy ilyen weboldalon. Ez úgy működik általában, hogy van fent jó néhány sablon, amik közül kiválasztjuk azt, ami a leginkább közelebb áll az elképzelésünkhöz és azon belül is tudunk még szerkesztgetni. Például a színeket, betűtípust, stb. Viszont, ha a sablonokból nem tudunk választani, akkor mi magunk is megtervezhetjük egy ilyen programmal, amit az adott grafikai cég biztosít a weboldalukon keresztül. Ha elkészültünk, csak pár kattintással elküldjük nekik, ők elvégzik a további munkálatokat rajta és 2-3 munkanap alatt el is készítik. Vannak olyan cégek, akik vállalják, hogy 1-2 óra alatt is elkészítik nekünk a névjegykártyánkat, persze ez valamivel drágább. Sajnos van olyan helyzet, amikor sürgősen szükségünk van még pár darabra.


Cégtábla készítés

Van erre irányuló törvény, ami kötelezi azon vállalkozásokat, akik nyílt árusítással, szolgáltatással, termeléssel foglalkoznak, hogy cégtáblával kötelesek megjelölni üzletüket. Ezen általában az egyéni vállalkozó nevét, székhelyét és az ott folytatott tevékenységet kell feltűntetni, mivel megfelelő tájékoztatást kell nyújtania az adott vásárló, megrendelő vagy az ellenőrző hatóság felé.


Nagyon sokféle cégtáblát lehet látni az utakon, és valljuk be nehéz eldönteni melyik is az, amelyik a legjobban reklámozza is az adott üzletet.


Többféleképpen lehet cégtáblát készíteni.


• Nyomtatással: Fotó minőségben lehet már digitálisan nyomtatni bármilyen grafikát. Így akár árnyékolást is láthatóvá lehet tenni, vagy akármilyen színátmenetet is el lehet készíteni. Ezt a fajtát lehet üvegre, fémre, papírra, öntapadós fóliára vagy bármilyen más felületre is elhelyezni. Kültéren körülbelül 3-4 évig lesz olyan állapotban, ami még elfogadható. Ha viszont tovább szeretnénk növelni a szavatosságát, akkor lehet egy plussz lamináló réteget is rátetetni, ami hozzájárul ehhez. Az így elkészült cégtáblák védve vannak a különböző kültéri hatásoktól is.

• Világító táblák: Ezeket általában falra lehet szerelni, igen exkluzívak és fóliadekorációval vannak ellátva. Készülhet ledes vagy fénycsöves kivitelben is.

• Műanyag cégtábla: Ez nem egy hosszú ideig tartó forma, mert hamar meghullámosodik, mivel a kültéri hatásoknak jobban ki van téve.

• Konzolos cégtábla: Ennek nagy előnye, hogy két irányból is látható. Akkor a legtartósabb, ha fémből vagy dibondból készül.


Cégtáblát nem csak kültérre, hanem beltérre is lehet helyezni. Akár Budapesten vagy más városban lakunk, számos lehetőség adatik, hogy cégtáblát készíttessünk.


Weboldal készítés

Manapság a cégeknek vagy vállalkozásoknak már nélkülözhetetlen egy weboldal. Az ügyfélszerzésben nagyon nagy szerepet játszik ma már egy jól megszerkesztett internetes oldal. Ennek nem csupán egy kiadás az elkészítése, hanem ha megfelelően van kivitelezve, akkor nagy mértékben bevételt is jelent majd.


A weboldalon általában az adott vállalkozás bemutatása, termékei, szolgáltatásai szerepelnek. Azonban ha azt szeretnénk, hogy egy kicsit jobban megcélozzuk azt a közönséget, akiket érint a mi vállalkozásunk, akkor fontos néhány dolgot szem előtt tartani, amikor weboldalt készítünk.


• Megtalálható a Google keresőben az első pár találat között, ha az adott tevékenységre rákeres valaki

• Folyamatosan frissülő, megújuló tartalommal rendelkezik-e

• Bármikor bővíthető-e ha az igény úgy kívánja

• Elérhető minden internetezésre alkalmas eszközön

• Kellőképpen felkelti az érdeklődök figyelmét

• Könnyen kezelhető a felülete


Ezeken kívül számos olyan dolog van még, amikre érdemes odafigyelni, ha hatékony és figyelemfelkeltő weboldalt szeretnénk.Ennek elkészítésére is vannak már olyan cégek, amik adnak lehetőséget számunkra is, hogy mi magunk próbálkozzunk a megtervezésével, viszont ha annyira nem értünk hozzá érdemes egy Weboldal készítő céggel kiviteleztetnünk. Erre szintén jó néhány áll a rendelkezésünkre.


Akármilyen vállalkozást vagy céget alapítunk érdemes jó előre utána nézni, hogy mik azok, amik szükségesek az elindításához. Ha valahogy reklámozni is szeretnénk, ajánlatos elolvasni néhány erre vonatkozó tanácsot, illetve kikérni hozzáértő szakemberek véleményét, hogy milyen is egy hatékony weboldal vagy akár egy jól megszerkesztett névjegykártya. Néha érdemes befektetni kicsivel többet, hogy egy jó minőségű névtáblánk legyen, amivel több vevőt csalogathatunk be az adott üzletünkbe.