Elegáns kandalló

Egy kandalló melege – A megfelelő fűtés házunkba

Képzelje el, ahogy a nappalijában a kandalló nyújtotta lángok melege cirógatja az arcát, miközben kedvenc könyvével a kezében ül a világ legkényelmesebb foteljében. A lába előtt csinos kis szőnyeg, melyen a kutya heverészik nyugodtan, élvezve a megnyugtató hőséget a kinti hideg után. Idilli ugye? A kandallóknak mindig is volt egy bizonyos varázsa, mely megragadta az emberek figyelmét ilyen vagy olyan módon. A tüzesen táncoló lángok, a tégla, vagy a kandallóra helyezett apró csecsebecsék, legyen bármi is az, ami elragadóvá teszi azt, házunk ékévé válhat a praktikus és mesésen szép fűtőeszköz.


Kandalló

Ebben a cikkben tehát a különböző kandallókról és kályhákról olvashat kicsit bővebben. Kezdjük a kandallókkal, hiszen ez az eszköz olyan sokrétű, olyan sokféle, hogy kitűntetett figyelmet igényel. Kezdjük azzal, hogy milyen kandallókról is beszélhetünk. Általában a kandallókkal foglalkozó honlapokon három felosztásban találkozhat a különböző fajtákkal, ez a három pedig a modern, a klasszikus és a usztikus. Nyilvánvalóan a saját ízléséhez és a ház, vagy a szoba kinézetéhez érdemes választani, hiszen a kandalló évtizedekig lesz kiemelkedő része az adott helyiségnek.


A modern kandallók esetében általában egy nagyobb falfelületen találkozhatunk a tűztérrel, letisztult, egyszerű formák között, de akadnak kifejezetten futurisztikus megoldások is. Ez nem változtat a kandalló teljesítményén, így tehát nem kell feladnunk a fűtőerőt a design érdekében. A választási lehetőségeket tehát csakis az ön ízlése és pénztárcája korlátozhatja, hiszen a kandalló építése nem egy olcsó mulatság.


A klasszikus kandallók nem sokban különböznek azoktól a televízióban látottaktól, amelyekből a télapó szokott előbukkanni. Ez a fajta valamennyire kiemelkedik a faltól, egy külön bútorként is lehet rá tekinteni. A felületére tehető bármilyen design elem, apró csecsebecse, digitális, vagy normális képkeret. A megszokott, hagyományos épületekhez, a luxust kedvelő, patinás helyiséggel rendelkező házakban, könyvszobákban, családi hangulatú nappalikban képzelhető el inkább ez a fajta.


A rusztikus kandalló kifejezetten kiugrik a falból. Ez a fajta hasonlít a klasszikushoz, mégis megkülönböztethető annyiban, hogy egy egyszerű nappaliban ritkán látni ehhez fogható, szinte művészien kidolgozott, mégis nagyszerűen egyszerű kandallókat. Ez a típus valóban a jól megtervezett, patinás szobákba való. Ritkán látni rajta ottfelejtett fél pár zoknit, vagy bármilyen rendetlenséget a közelében. Edgar Allan Poe, és Sir Arthur Conan Doyle olvasása ajánlott az általuk adott cirógató lángok fényében.


Vízteres kanadalló

Tűzterek – Vízteres kandalló

A kandalló vásárlásakor érdemes odafigyelni, hogy milyen tűzteret választ. A tűzterek kiválasztása a teljesítmény szempontjából fontos. Találkozhat fatüzelésű, pelletes, elektromos, vagy vízteres kandallóval, most ezeket fogjuk szemügyre venni. A fatüzelésű, ahogy neve is mutatja, fa eltüzelésével biztosítja a meleget, bár ez az állítás bármelyik kandallóról elmondható. Száraz keményfa használata ajánlott, más tüzelőanyagot pedig tilos használni kandalló esetében!


A legkisebb teljesítményű fatüzelésű kandalló egy nagyjából 60 m2-es lakást képes kifűteni. A fatüzelésű kandallók között is van különbség, választható a forma (sík, prizmás, ívelt üvegűek), illetve az is megoldható, hogy egyszerre több helyiséget is melegítsen fel. A pelletes tűzterű kandalló nagyon sokoldalú, és környezetkímélő. Ráköthető napelemre is akár. Összekapcsolható hagyományos és modern fűtési rendszerekkel, így akár a radiátor melegét is biztosíthatja. Emellett meleg víz előállítására is használható.


Az elektromos tűztér akkor a legmegfelelőbb, ha nincs kémény a lakásban, házban. A vízteres kandalló a pelleteshez hasonlóan alkalmas meleg víz előállítására és a ház fűtésére is. Ezzel könnyedén kiegészíthetjük az otthoni gázkazánt. A vízteres tűzterű kandalló tehát gazdaságilag is megéri, akár 40%-os energia megtakarítást is elérhet vele. Azt viszont figyelembe kell venni, hogy egy újonnan épült háznál rengeteg munkával járhat a beépítése, ha a megfelelő hálózat nincs kiépítve, illetve rengeteg falfelületet fog elvenni, ha radiátoros megoldásban gondolkodik. Előny még, hogyha a kandalló véletlenül kialudna, akkor a rendszerben keringő víz még mindig meleg maradhat.


Kandalló építés

Ha kandalló építésében gondolkozik, az első lépés, hogy gondosan válassza meg a helyet, ahová építtetni szeretne. A mai modern házakban a nappali a legfontosabb helyiség, szociális fontosságára való tekintettel. Itt tölti legtöbb idejét a család, ide invitáljuk a vendégeket, még a házibulik nagy részét is itt kezdik el a fiatalok. Ha tehát a nappaliban kandalló található, az bizonyosan a figyelem középpontjába fog kerülni a beszélgetés során valamikor. A kandalló elhelyezése azonban nem ilyen egyszerű. A kémény elhelyezkedése nagy mértékben befolyásolja azt, hogy hova fog kerülni a lakásban.


Érdekes megoldás lehet a sarokba helyezett, illetve a két szoba közé épített kandalló. Ahogy arról már írtam, fontos az építésnél a fűtéshálózat kiépítése is. A megfelelő csövek és az elhelyezkedés itt is fontos. Az interneten rengeteg csináld magad videót, írást találhatunk a témában, de ha az ember nem ért a fűtésszereléshez, akkor biztonságosabb, ha profikra bízzuk a rendszer kiépítését, a kandalló behelyezését. Alternatív megoldásként megvásárolható a kandallóbetét, a körítést pedig elkészítheti ön is, ha eléggé elszánt, és ért valamicskét a barkácsoláshoz, és a vízvezeték szereléshez, de ezt csak és kizárólag saját felelősségre ajánlott elkezdeni.


Kályhák

A cikk végén pedig beszéljünk egy kicsit a kályhákról, elsőként pedig arról, hogy mi a különbség kályha és kandalló között. Az első különbség az, hogy a kandalló esetében a füstcsík felfelé távozik, a kályhánál viszont hátul. A kályhák eredetileg zártak voltak, a kandallók pedig nyitottak, de manapság már a különböző üvegajtós megoldásokkal megoldható a kályha „nyitottsága” is.


Talán a legjobban a cserépkályha és a cserépkandalló közötti különbség mutatja meg, hogy melyik mire is való. A cserépkályha egész napos fűtésre alkalmas, két-három megrakással felfűthető vele a ház. Jóval lassabban adja le a hőt, de tartósabban melegen tartja a helyiséget. A felfűtéshez úgy két, három óra szükséges, míg miután a tűz kialszik, még tíz, tizenkét órán keresztül ad le hőt a cserépkályha.


A cserépkandalló ezzel ellentétben azonban ad le hőt, így ez inkább nyári lakokban ajánlott, vagy abban az esetben, ha a kandallót inkább esztétikai, mint praktikus okokból építtette be. A tűz csodálására, ideiglenes fűtésre alkalmas. Ez a hatás leginkább az építésük milyensége miatt lép fel. A cserépkályhában a fe elégése után parázs marad, ami még sokáig ontja a meleget, ha becsukja a tűzteret. Az így felszabaduló füstgáz energiájának így 75-90 %-át is képes felhasználni, ellentétben a cserépkandallóval, amelynél ez lecsökken 70-85 %-ra, hiszen jóval nagyobb a huzatigénye.