Lottószelvények

Lottószámok - az ötöslottó nyerőszámok és a skandináv lottó a legnépszerűbbek

Az emberek imádnak nyerni. Ez így volt 10 éve, 100 éve, de már több száz évről is vannak olyan tárgyi emlékeink, amely a szerencsejáték kezdeti formáját idézik. A nyerési vágy, és nyerési ösztön végigkíséri az emberiséget történelme folyamán.


Elég, ha csak az olimpiákra gondolunk. Azokat is egy dolog hajtja. A nemzetek közötti versengés, mert mindenki nyerni szeretne. Valakit legyőzni mindig nagyon jó érzéssel tölt el minket. Ezért találtuk ki a helyezéseket, a pénzdíjakat, az osztályozást. Mindig meg akarunk felelni valaminek, valakinek, saját magunknak és mérni is szeretjük az eredményeinket.


A szerencsejáték aranykorát éljük

A szerencsejátékok sosem voltak annyira népszerűek, mint ma. Ebben oroszlánrészt vállal az Internet, hiszen sosem volt olyan egyszerű beülni egy nyerőgép automata, egy rulett asztal mögé, vagy éppen feladni néhány szelvény lottót.


Mindenki meg szeretné valósítani az álmát egy hatalmas nyereménnyel. A mai világban amikor minden hónapban meg kell harcolni a napi betevőért, sokan szeretnének éppen az a szerencsés lenni, aki behúzza a jackpotot, és hatalmasat kaszál. Ez pedig ma már egyáltalán nem lehetetlen. Persze az esélyek alacsonyak, de nap mint nap látunk, hallunk olyan nyertesekről, akik megfogták az Isten lábát, és pillanat tört része alatt lettek milliomosok. Még itt Magyarországon is volt olyan hajléktalan, aki utolsó 100 forintjából vett idén szelvényt a skandináv lottóra, és 630 millió forint ütötte a markát.


Az ötös lottó és a hatos lottó a legnépszerűbbek hazánkban

Az biztos, hogy ha valaki álmából felébred, és megkérdezzük tőle, hogy milyen lottót ismer Magyarországon, akkor az ötös lottót, és a hatos lottót biztosan említeni fogja. Ennek a két változatnak már sok évtizedes hagyománya van, és több tucat milliomos, sőt milliárdos is született e két játék által.


Az ötös lottó:


Az ötös lottó szabálya roppant egyszerű. Van 90 (1-90) golyó, és abból ötöt húznak ki. Az öt találat számírt telitalálatnak, de a négy, a három, és a két találatos szelvény is fizet valamennyit. Amennyiben az adott héten nem találja el senki az öt számot, akkor a nyeremény a következő héten halmozódik, és ez mindaddig megy, amíg valaki be nem tippeli helyesen a kihúzott öt számot valamelyik héten. Magyarország legnagyobb nyereményét, 5 milliárd 92 millió forintot 2003-ban vitték el, de azóta is több tucat játékos nyert egy milliárdnál nagyobb összeget. Az ötös lottó mellékjátéka a joker, amely során hat számot húznak ki 0 és 9 között és az a játékos nyer, aki az utolsó 2,3,4,5,vagy 6 számjegyet helyesen tippeli meg. Természetesen ma már lehetőség van az ötös lottó esetében is arra, hogy gépi szelvényeken játszunk. Az ötöslottó nyerőszámokat a Lottószámok oldalán hétről-hétre követheti.


Hatos lottó:


A hatos lottónál jóval kisebb a nyereményösszeg, viszont pénzhez „jutni” is könnyebb. Ebben a változatban 45 szám közül kell eltalálni hatot, és már három szám helyes megtippelése esetén is nyeremény üti a markunkat.


A játék menete teljesen hasonló a nagytestvérhez képest, és a gépi játék a hatos lottó esetében is fennáll. Természetesen kérhetjük a Joker mezőt is, mint kiegészítő játék, ebben az esetben a feltételek nem változnak.


Mindkét játék esetében érdemes azt megemlíteni, hogy a főnyeremény mindig egy darab telitalálatos szelvényre vonatkozik. Amennyiben többen is ugyanazt az öt vagy hat helyes számot húzzák be, akkor annyi felé osztódik a nyeremény.


EuroMillions: ahol igazán nagy a tét


Az Euro Millions 2004-ben indult, de hazánkban hagyományos módon még mindig nem elérhető Európa legnagyobb nyereményalappal bíró lottója, amelyet francia, spanyol és angol lottótársaságok indítottak útjára. Viszont interneten, és természetesen a határokon kívül bárki részt vehet a játékban. Az EuroMillions hatalmas siker lett rövid időn belül, és néhány hónappal később osztrák, ír, luxemburgi, belga és svájci szerencsejáték cégek is csatlakoztak hozzá.


A játék során 50 számból (1-50) kell kiválasztani 5 nyertes számot, és 11 szerencseszámból (1-11) kettőt. A sorsolásra kedden és pénteken magyar idő szerint este 21:30 között kerül sor. A játék azért is nagyon népszerű, mert a nemzeti lottótársaságok nyereményalapjai az EuroMillions nyereménylapajával nem tudnak versenyezni. Amennyiben valaki az 5+2 számot eltalálja, átlagosan 13 milliárd forintot nyer (átszámolva), amely az ötös lottó átlagos főnyereményének nagyjából a tízszerese. Amit mindenképp érdemes fejben tartani, hogy természetesen a telitalálat esélye is sokkal kisebb, mint mondjuk itthon az ötös lottónál. Az EuroMillions-on a telitalálatnak 1:116.531.800 az esélye, ez az ötös lottó esetében 1:43.000.000. Azaz kis túlzással az ötös lottón háromszor akkora sanszunk van a mesés nyereményre. Persze ez nagyjából semmit sem jelent, mert mindkét lottón nagyon jól kell állniuk azoknak a bizonyos csillagoknak, ha nyerni szeretnénk. Viszont ha összejön, akkor akár €190 millió euró (60 milliárd forint) is ütheti a markunkat, ennyiben határozták meg ugyanis a maximumot a játékszervezők. Az EuroMillions-nál 13 nyereményosztály különböztetnek meg, és már akkor nyeremény üti a markunkat, ha két számot eltalálunk.


EuroJackpot: 27 milliárd forint sokkal nagyobb esélyek mellett


Az EuroJackpot sokkal később kezdte meg hódító útját Európában, mint az EuroMillions. Itt sem kell félni attól, hogy a jackpot nyertesnek bármi gondja adódhat még az életében, hiszen már az induló jackpot is 10 millió euró, azaz több mint 3 milliárd forint. Ráadásul az EuroJackpot esetében a nyerési esély is sokkal barátibb, mint amire hamarosan ki is térünk majd.


Az EuroJackpot bátran nevezhető az EuroMillions kistestvérének, amelynek a húzására szintén péntekenként kerül sor. A játék alapvetően megegyezik az EuroMillions-éval, de egy dologban hatalmas a különbség. Bár itt is 11 szerencseszámból kell kettőt kiválasztani, ezek 1-8-ig vannak megszámozva. Ez az „apró eltérés’ azt jelenti, hogy az EuroJackpot-on nagyjából kétszer akkora eséllyel szállunk harcba a fődíjért (1:59.000.000). Emellett abban is különbözik a nagytestvértől, hogy nem 13, hanem 12 kategóriában fizet. Az EuroJackpot maximumát 90 millió euróban, azaz nagyjából 27 milliárd forintban maximalizálták.


Sok millióan vannak az EuroMillions, és az EuroJackpot bűvöletében


Össznépi szórakozássá vált Európában mindkét lottóváltozat. Az EuroMillions 217 millió embert ér el összesen 9 országban, az Euro Jackpot pedig majd 250 milliót másik 14 országban.


Természetesen mind a kettő lottó játszható itthonról is, de kizárólag interneten keresztül. Számtalan oldalt találunk a weben, ahol kockázat nélkül fogadhatunk. Arra viszont ügyeljünk, hogy egy-egy szelvény, vagy éppen jackpot játék ára az itthoni lottónak a többszöröse, átlagosan 6-700 forint.


Ez mindenképpen fontos szempont lehet, hiszen ennyiért majdnem 3 szelvényt is feladhatunk az ötös lottón, illetve a hatos lottón. Sok szerencsét kívánunk mindenkinek!