Napkollektorok

Napelemes rendszerek hasznosítása

Talán sokan nem is tudják, hogy a napból jövő energia sokkal hamarabb fedezné a föld éves energiaszükségletét. Sajnos ezek ellenére sem használjuk ki kellőképpen ezt az energiaforrást, pedig nagyon sok tényező szól mellette, amiért érdemes lenne igénybe venni. Három olyan készülék van ami a napenergiát képes hasznosítani. A napelem, napkollektor és a hőszívattyú. A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos energiává képes átalakítani.


Három fő típust különböztetünk meg:


• Amorf napelem: ez a legismertebb, mert viszonylag olcsóbb mint a többi. Ennek a hatásfoka 4-6 % között van. Mivel ilyen kicsi, ezért sokkal nagyobb felületet igényel az elhelyezése. A szórt napfényt jobban tudja hasznosítani, mint a direktet. Élettartamuk viszont elég kicsi, 10 év körüli.

• Monokristályos napelem: ez a fajta a legjobb hatásfokú, mert 15-17 % között van. Ez a direkt fényt hasznosítja jobban és a szórtat kevésbé tudja használni. Élettartamát nézve ez már igen jó, mert 30 év körül mozog.

• Polykristályos napelem: hatásfoka 10-13 % között van, élettartama 25 év körül van. Ma hazánk nagyon sokat költ arra, hogy energiaforrásokat importáljon. Nagyon sok szempont van, amiért érdemes a napenergiát hasznosítani, de az egyik ilyen az a környezetvédelem. A zöld energiaforrások közül a napenergia a legcélszerűbb. Akár a szél vagy a geotermikus energiát nézzük, mint lehetséges energiaforrást, be kell látni, hogy nem minden hely alkalmas hazánkban ezeknek a kialakítására. Ellentétben a napenergiával, ami bárhol alkalmazható.


Kétféle képen lehet hasznosítani a napenergiát:


• Napkollektor: 1 m2-re kiépített kollektor felület 200-600 kwh hőenergiát képes termelni. Persze ez az érték csak tavasztól őszig értendő, hiszen télen kevesebbet és gyengébben süt a nap. Ezt az energiát fűtésre, hőenergiára illetve meleg víz készítésére lehet használni. Nagy hátránya, hogyha nem a házunk tervezésénél alakítjuk ki úgy a tervet, hogy ezt a fajta energiaforrást szeretnénk alkalmazni, akkor később sokkal nagyobb átalakítással járhat.

• Napelem: Ezzel a fajtával villamos energiát lehet előállítani, mint azt már korábban írtuk. Ezt az energiát bárhol tudjuk hasznosítani, ahol erre szükség van és rendelkezik az adott ház vagy épület napelem rendszerrel. Ennek az egyik nagy előnye, hogy nem kell már a házunk tervezésekor tudnunk azt, hogy napelemmel szeretnénk az energiát használni, mert elég csak felszerelnünk az adott paneleket a tetőre és már hasznosíthatjuk a nap energiáit.


Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás egy olyan természeti jelenség, amelyből energia nyerhető ki és ez mindig a rendelkezésünkre áll. Sajnos egyre jobban kitűnik, hogy ha az emberiség ilyen nagy mértékben szennyezi a környezetet, illetve ennyire energiapazarló életet él, akkor előbb utóbb ki fognak merülni az energiaforrások. Ahhoz, hogy a környezetünk állapotán javítani tudjunk, nagy összefogásra lenne szükség, hogy egyre többen használjunk olyan eszközöket, járműveket stb. Ami kedvező hatással lenne a mi és utódaink életére.


Vannak olyan energiaforrások, amiket talán nagyon sokan nem is ismernek, pedig számos helyen lehetne hasznosítani.


• Napenergia: a napból érkező sugarakat tudjuk villamos energiává átalakítani

• Szélenergia: itt úgynevezett szélturbinákkal nyerik el az energiát, amit akár közvetlenül munkavégzésre is tudnak hasznosítani, de elektromos energia előállítására is éppúgy alkalmaznak. Ezt olyan területeken hasznosítják ahol nagyobb a széljárás mint más térségekben.

• Vízenergia: ezt az energiaforrást a víz eséséből vagy folyásából nyerik. Ezt a fajta energiaforrást már az ókorban is használták.

• Geometrikus energia: ennél, a földből eredő hőmennyiségből nyerik ki az energiát. Ilyenek például a termálvizek. Ez a fajta energiaforrás a legolcsóbb az összes közül.

• Ár-apály energia: ez a föld mozgásából adódóan létrejövő energia, ami úgy keletkezik, hogy a nap és a hold váltakozása révén jelen levő ár-apály jelenség az, amit ki lehet használni energiaforrásra. Ezt a középkorban is hasznosították már.

• Biomassza: ez egy szerves anyag, ami biológiai úton jön létre. Ez elsősorban élelemnek, majd takarmánynak használnak és csak kisebb részben minősül energiaforrásnak, de itt is csak a folyékony halmazállapotban lévőt és azt is csak robbanómotorok üzemanyagaként.

• Hidrogén: ez a legkönnyebb kémiai elem, ami egy nem mérgező gáz. Azért minősül megújuló energiának, mert ha napenergia felhasználásával állítják elő, nem mérgezi a környezetet.


Milyen érvek szólnak a napelem mellett?

A napelemes rendszer bárhol telepíthető, ahol adottak a feltételek (süssön a nap). Minimum élettartamát nézve 25 év, de ha ennél tovább használjuk sem jelenti azt, hogy rosszabb lenne, csak maximum nem 100%-san fog termelni energiát, hanem mondjuk csak 80%-os lesz. Ha telepítjük, akkor is csak egyszeri befektetést igényel, és karbantartási költsége is minimális. Nem győzi az emberi hangsúlyozni, hogy környezetbarát! Ez az egyik olyan fő szempont, ami nagyon fontos, hiszen előbb utóbb kimerülnek, majd azok az energiaforrások ahonnan most nyerjük például az áramot. Az ingatlanunk értékét nagyban növeli, ha kiépítjük ezt a fajta energiaforrást. A megtermelt árammal akár fűthetünk is, így ezzel is tudunk spórolni.


Ha belegondolunk nem is tud az ember olyan érvet felhozni, ami az ellen szólna, hogy miért ne telepítsük ki napelemes rendszert otthonunkba. Igaz, ha a napelem árai nézzük sajnos nem egy olcsó beruházás, de többszörösét tudjuk vele megspórolni, mint azt gondolnánk. Valamint támogatás is igénylehető hozzá, így még kevesebbet kell költeni rá.


Hogyan telepítsük a napelemes rendszert?

Először meg kell nézni, hogy mennyire alkalmas házunk fekvése, illetve a tető állapota arra, hogy kiépítsük a napelemes rendszert. Sajnos nem mindegyik háztető megfelelő ehhez, persze ilyenkor is vannak lehetőségek amikkel kedvezőbbé tudjuk tenni ezt a problémát, csak az kicsit költségesebb. Ha megvizsgálták a házunkat és minden külső tényező megfelelő, akkor már csak az a kérdés, hogy mennyi napelemre van szükségünk, hogy kitermeljük az elfogyasztandó energiát. Ezt az éves áramfogyasztásból nézik meg, és becsülik meg a panelek számát. Ha ez megtörtént, akkor az adott cég kiszállítja a szükséges napelemeket és az átalakítókat. A felszerelés 1-2 napot vesz igénybe és utána már használhatjuk is a környezetbarát energiaforrásunkat.


Sajnos az embereknek egyre kevesebb pénze van arra, hogy ilyenfajta beruházásokat meg tudjanak engedni maguknak. Kevesen tudják, hogy lehet különböző pályázatokat is beadni, amik nagyban segítenének, hogy kevesebbe kerüljenek ezek a fajtájú energiaforrások használata. Azért vannak olyan háztartások, ahol nem az egész ház energiaszükségletét fedezik mondjuk napelemmel, hanem csak egy részét, de már ez is egy nagy lépés, ahhoz, hogy környezettudatosabban éljünk, és hozzáteszünk egy kicsit az ökológiai pusztulás mérséklődéséhez. Fontos lenne több figyelmet fordítani az ilyenfajta energiaforrások hasznosítására, mert még van mit tanulniuk az embereknek e téren is.