Gázkazán csere - szigorúbb feltételek

Hogyan is kezdjünk neki? Amikor a gázkazánunk elromlik, és a szerelőnk is a cserét javasolja javítás helyett, vagy egy újabb, és energiatakarékosabb készülékre szeretnénk cserélni, akkor nem sok időnk marad erre a feladatra. Ugyanis házunk téli időszakban, akár egy nap alatt is jelentősen le tud hűlni. Sajnos általában egy nap erre kevés is. Így ha hirtelen döntünk a gázkazán csere mellett, és nincs időnk megtervezni se, a megfelelő szabályok betartása mellett beszereljük, és ideiglenesen beüzemeljük, amíg a szerviz meg nem érkezik hozzánk. Fontos azt is megjegyezni, hogy csak is szénmonoxid érzékelő mellett engedélyezi a kéményseprő a készülék beindítását, ami nem azonos a beüzemeléssel!


Életbe lép az uniós szabályokzás

Sok bosszúságot okozott a fogyasztók számára 2015.09.26.-tól hatályos uniós rendelet. Az új kondenzációs gázkazán előnye az, hogy energiatakarékos. A másik, pedig az, hogy ha nem is rögtön, de akár 2,5 - 8 év alatt visszahozza az árát, hiszen 15 százalékos, de akár 40 százalékos megtakarítást is elérheti. De sajnos ezek mellett is több a hátránya, legalább is számunkra. Amellett, hogy környezetbarát, a mi pénztárcánkat nem kíméli, mivel a forgalmazók igencsak elkérik az árát ennek az új készüléknek. A másik nagy hátránya, hogy nagyon körülményes a beszerelése, ez szintén nem kedvezhet a pénztárcánknak. A legnagyobb probléma ebben az esetben a kémény lehet, hiszen egy teljesen más rendszerű bélelést kell kialakítanunk. Egy új kémény pedig rengeteg problémát vonhat maga után. Teljesen új gáztervet kell készíttetnünk, emellett égéstermék számítást kell végeztetnünk, és a legvégén persze engedélyeztetni az átalakítást. A legnagyobb probléma ezzel az egész az, hogy ez az új uniós szabályozás ismét nem a kis embereket vette figyelembe, akiknek ez anyagilag nagy gondot okoz. A jó hír az, hogy fűtési hálózathoz, csövekhez, radiátorokhoz szakértők szerint, egyáltalán nem kell hozzányúlni. Tehát nem csak réz és műanyagcsőből készült csövekre köthető ez a hálózat, hanem az acélból készült csövekre is akár.


Azok, aki szeptember után, a régi készülék bekötése mellett voksolnak, akár még meglepetésre is számíthatnak egy kéményseprő ellenőrzés során. Hiszen új készülék beépítésére is kötelezheti azt, aki szabálytalankodik. Ennek ellenére még nem született döntés a régebbi készülékek forgalmazásának tilalmáról.