Hatalmasat nőttek a napelemeladások Hollandiában

Míg Magyarországon a kormány igyekszik a lehető legkevésbé támogatni a megújuló energiaforrásokat, addig Hollandiában szinte megduplázódtak a napelemeladások és a napelemes rendszerek értékesítése az idei év első felében. Mindezt úgy, hogy a napelemek ára igazából jelentősen nem mérséklődött. Meglehet, ezelőtt elég alacsonyan volt a napenergiát hasznosító háztartások aránya, ezzel a teljesítménnyel hamarosan felzárkózhatnak Európa éllovasai közé.


Lemaradtunk a tervről

Létezik egy cselekvési terv arra vonatkozólag, hogy évente m2-ben mérve mennyi új napkollektoros rendszert kellene telepíteni Magyarországon. Egy nagyjából lineáris növekedést elővetítve eszerint 2020-ra meg kellene haladni a 400.000 m2-t. A valóságban azonban a tavalyi évben a tervhez képest 272 ezer négyzetméternyivel kevesebb napelemes rendszer került megvalósításra.


Hatalmasat nőttek a napelemeladások Hollandiában

Amíg a globális energetikai beruházások túlnyomó többsége a megújuló energiákra fókuszál, addig Magyarország Paks II-vel hosszútávra elkötelezi magát a nukleáris energia mellett. Kínában például 2014-ben közel tízszer annyit költöttek szél- és napenergiára, mint nukleáris energiára, aminek köszönhetően máris több energiát termelnek megújuló forrásokból, mint nukleárisból. Sajnos, amíg nálunk az aktuális kormányzat homlokegyenest másik irányba halad, addig itt érdemi változás nem várható a napelemes rendszerek hasznosítása terén.


Eközben Hollandiában

Annak ellenére, hogy sem a napelemes rendszerek kiépítési költsége, sem az áruk nem változott az elmúlt időben – és ez mostanában nem is valószínű – a kiépített rendszerek darabszáma jelentősen növekedésnek indult. Mivel az árak nem változtak, így az élénkülés feltehetőleg az egyértelműsített szabályozásnak tudható be. Sikerült megoldaniuk az elszámolással kapcsolatos szabályokat, a megtermelt és a hálózatba visszatáplált energia mennyiséget az elosztónak a fogyasztó által igénybe vett energiamennyiségből le kell írnia.