Hello honlap esszépályázat

A nagy kérdés az, vajon mi történik 2020-ig a klímaváltozás tükrében? Mire vagyunk, lehetnénk képesek? Te hogy látod? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre! Találj ki, írj javaslatokat, jövőképet, utópiát, forgatókönyvet, reménykeltő novellát, mini-esszét! Írj nekünk 2020 karakterben arról, milyen képzeled a jövő Magyarországát, zöld és derűs vagy szmogfelhős és borús lesz a holnap 2020-ban!?


Ha az emberiség továbbra is a jelenlegi eszetlen módon használja ki élőhelyét, a bolygónkat, akkor visszavonhatatlan hatásokkal kell szembenéznünk.


Jól tudjuk, hogy az élelmiszer és ivóvíz veszélyesen fogy, a biológiai sokféleség erőteljesen csökken, a grönlandi jégtakaró nagyon gyorsan olvad, az Amazonas-vidék esőerdői rohamosan tűnnek el, már elkezdődött a klímaváltozás miatti népvándorlás. A globális éghajlatrendszer egy olyan új, általunk nem ismert egyensúlyi rendszer felé sodródik, amelyben a jelenlegi meghatározó fajok nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak tovább élni. Mindez bekövetkezhet, ha nem teszünk semmit ennek megakadályozására.


A veszélyes éghajlatváltozás jelentős kockázatának elkerülése lehetséges, ha a globális átlaghőmérséklet az ipari forradalom előtti szintjéhez képest nem emelkedik 2 fokkal többel.


Mit tehetünk, mit tegyünk ennek érdekében?

A nagy kérdés az, vajon mi történik majd 2020-ig? Te hogy látod? Milyennek szeretnéd látni a jövődet, hogy látod az emberek jövőjét?


A Vegyél Vissza Program a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa védnökségével, a Magyar Telekom Nyrt. támogatásával esszépályázatot hirdetett 15-25 éves diákok számára. A résztvevőknek 2020 karakterben kellett arról írniuk, hogy milyen lehet, milyen legyen a jövő Magyarországa. Az anyag elején fel kellett tűntetni a teljes nevet, születési dátumot és email címet. A pályázatok beküldési határideje 2010. október 31.-e volt.


A napelem hasznosítása

A megújuló energiaforrások közül a napenergia hasznosítása lehet az egyik leghatékonyabb megoldás. Míg a szélenergia hatékony hasznosítása nem mindenhol lehetséges (megfelelő szélcsatorna hiányában), a geotermikus energia felhasználása fúrásokkal, tisztítással és a földbe való visszavezetéssel jár, addig a napenergiát napelemes rendszerekkel szinte bárhol lehet hasznosítani. Hazánkban a napsütéses órák száma átlagosnak tekinthető Európában, átlagosan kb. 2000 napsütötte órával lehet kalkulálni.


Arról már előzőleg itt írtunk, hogy a Hollandok nagyot léptek a napenergia hasznosítása terén, üdvözítő lenn látni, hogy Magyarországon is hasonló folyamatok kezdenének kibontakozni. A valóság sajnos ennél szomorúbb, hiszen minden jel arra mutat, hogy az aktuális kormányzat éppen az atomenergia hosszútávú hasznosítása mellett tette le a voksát.